Tuesday, February 8, 2011
kerabu putat
bahan-bahannya
5 ekor ikan kembung direbus dan di ambil isinya
perahan jus limau kasturi
1 biji bawang besar di hiris halus
daun putat
1 cawan kelapa parut
10 tangkal cili kering*
1 inci belacan*
garam dan gula secukupnya
cara-caranya
cili kering dan belacan di kisar bersama.
asingkan isi ikan dari tulang.
Satukan bahan yg kisar bersama kelapa parut putih dan gaul rata kemudian masukkan daun ptutat dan bawang besar hiris, gaul hingga semua mesra.
Tambah garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali perahkan jus limau kasturi. Gaul sebati dan hidangkan segera...sedap dimakan bersama nasi hangat, ikan goreng dan sambal belacan.......
gaulkan ke semua bahan2 .
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
cara kami lain sket... tp pernah gak dgr cara k.long buat ni, cuma ada kawan ummi tu, dia masak dulu... yg penting sedap, tul tak...
betul2 .. ni cara kak ita . mak mertua kak long buat xletak santan , kerisik . dia buat guna garam gula n isi sardin. mcmna pun janji sdp ..
Post a Comment