Sunday, September 27, 2009

ketupat jagung daun palas

slamat ari raya suma.. mood raya xabis lagi..
kat sini aku nak share resepi ketupat pulut dgn jagung...





bahan2nya
daun palas
1kg beras pulut
1/2kg santan
sebatang jagung di amil isinya

cara2nya
daun palas mestilah di buka sehari sebelum ketupat di buat

tanak pulut bersama santan sehingga suku masak
masukkan jagung
biarkan sejuk
balutkan pulut bersama daun palas. balut dengan kemas dan ikat dengan ketat supaya pulut tidak masuk air

rebus ketupat tadi dengan air yg penuh sehingga air td kering .
bila sejuk boleh di makan bersama serunding, rendang, @ susu pekat . :-D



daun palas



pulut + santan + jagung yg telah di tanak suku msk



dah leh start balut



daun palas di buka



masukkan pulut ke dlm daun palas



start balut dan ikat kemas dan ketat



kutupat yg sudah siap d rebus, n sedia di hidang utk d mkn...

2 comments:

ummu Masyitah said...

salam Isya;
waaah detail lagi tu.step by step.tahniah Isya.akak sampai sekarang tak lulus lagi nak wat ketupat ni.Padahal dulu kat sekolah,dah di ajar oleh makcik-makcik. hu hu.akak cuma tau wat ketupat nasi dari daun kelapa

isya said...

salam ummi masyitah...

nana pun xpandai wat ketupat ni. makan pandai la. hahaha